FAQ
HISTORIALLINEN MIEKKAILU
- Kenelle miekkailu sopii?
- Mitä varusteita tarvitsen aloittaakseni miekkailun?
- Minkälaisilla aseilla harjoitellaan?
- Riittääkö kuntoni miekkailuun?
- Tuleeko miekkaillessa hiki? Parantaako miekkailu kuntoa?
- Onko miekkailu turvallista? Sattuuko miekkailu?
- Voiko raskaana ollessa miekkailla?
- Onko miekkailu kallista?
- Voiko miekkailussa kilpailla?
- Voivatko naiset ja miehet otella vastakkain?
- Kenelle jousiammunta sopii?
- Minkä ikäisenä jousiammunnan voi aloittaa?
- Mitä varusteita tarvitsen aloittaakseni jousiammunnan?
- Minkälaisilla jousilla harrastetaan?
- Tarvitseeko jousiammuntaan voimaa?
- Voiko jousiammunnassa kilpailla?
Miekkailu sopii ikään ja sukupuoleen katsomatta kaikille. Miekkailun alaikäraja on kuitenkin 16 vuotta. Alaikäisiltä tarvitsemme huoltajien suostumuksen harrastamiselle.
Miekkailun aloittamiseen tarvitset vain liikuntaan sopivat vaatteet, sisäliikuntaan sopivat kengät ja juomapullon. Seuralta saat alkuun lainaan muut tarvittavat varusteet, kuten maskin ja miekan.
Erilaisia harjoitusaseita on moneen lähtöön. AHMA:ssa on tällä hetkellä paljon pitkämiekan ja rapiirin harrastajia, mutta harjoituksissa voidaan käyttää esimerkiksi sivumiekkaa, sapelia, dussackia, keihästä, tikaria, erilaisia kilpiä yms.
Normaalikuntoinen pärjää hyvin peruskurssilla. Treeneissä voi harjoituksia tehdä oman kunnon mukaan ja levätä voi tarpeen mukaan. Myös katsomalla muiden miekkailua oppii.
Miekkailussa tulee hiki, etenkin otellessa paksuissa varusteissa. Miekkailussa tarvitaan kestävyyttä, nopeutta ja hyvää lihaskuntoa, mutta tarvittavat lihasryhmät ja hermosto kehittyvät aloittelijalla nopeasti ja peruskuntokin nousee.
Miekkailu on kamppailulaji, jossa harjoitellaan tylpillä aseilla. Sparratessa miekkailijoiden suojana ovat suojavarusteet . Vammariskit ovat lähinnä samoja kuin muissakin urheilulajeissa, esim. nilkan nyrjähtämiset. Pääasiassa miekkailusta voi aiheutua mustelmia, mutta varusteet vaimentavat iskuja hyvin. Vammat ovat monesti vältettävissä toimivilla tekniikoilla, oikeilla ja ehjillä varusteilla, sekä hyvällä lihashuollolla.
Miekkailu tapahtuu omalla vastuulla. Raskaana ollessa voi osallistua rauhallisiin tekniikkaharjoituksiin sekä jalkatyöskentelyn harjoitteluun. Sparratessa täysvarustuksessa iskuja voi tulla myös vatsaan, joten vauhdikasta harjoittelua emme raskaana ollessa suosittele.
AHMA:n jäsenmaksu on 60€ vuodessa ja treenit maksavat 20€/kk.
Seuran varusteet ovat käytettävissä harrastuksen alussa. Koko varustesetin hankkiminen nousee helposti satoihin euroihin, mutta asianmukaisella huollolla varusteet ovat pitkäikäisiä. Varusteita voi ostaa myös käytettynä muilta harrastajilta.
Miekkailussa järjestetään kilpailuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa tunnetuin kilpailu on Helsinki Longsword Open.
Kyllä. Treeneissä harjoittelemme milloin kenenkin kanssa, eikä harjoittelu ole sidoksissa sukupuoleen, vaan taitoon ja kuntoon. Kilpailuissa on sekasarjat sekä naisten sarjat.
JOUSIAMMUNTA
Jousiammunta sopii kaikille, ikään ja ja sukupuoleen katsomatta.
Jousiammunnan voi aloittaa minkä ikäisenä vain. Alle 16-vuotiaat pääsevät huoltajan valvonnassa jousiampumaan, jolloin aikuinen huolehtii lapsen sääntöjen mukaisesta käyttäytymisestä.
Omia välineitä ei aluksi tarvita, vaan seuralla on tarjota lainavarusteet alkuun. Treeneissä pääset kokeilemaan erilaisia jousia ja muita varusteita, jotta omien hankkiminen on tulevaisuudessa helpompaa. Treeneihin kannattaa varautua paidalla, jossa ei ole liehuvia hihoja ja pitkät hiukset kannattaa sitoa kiinni.
AHMA:ssa harrastetaan perinnejousilla, joihin kuuluvat vastakaari- sekä pitkäjouset. Osassa jousista on nuolihylly tähtäämistä helpottamassa, mutta esimerkiksi ratsujousiammuntaan tarkoitetuissa jousissa ei välttämättä ole nuolihyllyä lainkaan.
Jousiammunta ei ole voimalaji, vaan taitolaji. Jousen jännittämiseen tarvitaan oikea tekniikka, joten alkuun kannattaa valita kevyempi jousi, jotta tekniikka pysyy kasassa.
Jousiammunnassa on monia eri kilpailumuotoja. Vaistojousilla voi kilpailla perinteisessä tauluammunnassa, maastoammunnassa, 3D-ammunnassa tai ratsujousiammunnassa.