FAQ

HISTORIALLINEN MIEKKAILU

Kenelle miekkailu sopii?

Miekkailu sopii ikään ja sukupuoleen katsomatta kaikille. Miekkailun alaikäraja on kuitenkin 16 vuotta. Alaikäisiltä tarvitsemme huoltajien suostumuksen harrastamiselle.

Mitä varusteita tarvitsen aloittaakseni miekkailun?

Miekkailun aloittamiseen tarvitset vain liikuntaan sopivat vaatteet, sisäliikuntaan sopivat kengät ja juomapullon. Seuralta saat alkuun lainaan muut tarvittavat varusteet, kuten maskin ja miekan.

Minkälaisilla aseilla harjoitellaan?

Erilaisia harjoitusaseita on moneen lähtöön. AHMA:ssa on tällä hetkellä paljon pitkämiekan ja rapiirin harrastajia, mutta harjoituksissa voidaan käyttää esimerkiksi sivumiekkaa, sapelia, dussackia, keihästä, tikaria, erilaisia kilpiä yms.

Riittääkö kuntoni miekkailuun?

Normaalikuntoinen pärjää hyvin peruskurssilla. Treeneissä voi harjoituksia tehdä oman kunnon mukaan ja levätä voi tarpeen mukaan. Myös katsomalla muiden miekkailua oppii.

Tuleeko miekkaillessa hiki? Parantaako miekkailu kuntoa?

Miekkailussa tulee hiki, etenkin otellessa paksuissa varusteissa. Miekkailussa tarvitaan kestävyyttä, nopeutta ja hyvää lihaskuntoa, mutta tarvittavat lihasryhmät ja hermosto kehittyvät aloittelijalla nopeasti ja peruskuntokin nousee. 

Onko miekkailu turvallista? Sattuuko miekkailu?

Miekkailu on kamppailulaji, jossa harjoitellaan tylpillä aseilla. Sparratessa miekkailijoiden suojana ovat suojavarusteet . Vammariskit ovat lähinnä samoja kuin muissakin urheilulajeissa, esim. nilkan nyrjähtämiset. Pääasiassa miekkailusta voi aiheutua mustelmia, mutta varusteet vaimentavat iskuja hyvin. Vammat ovat monesti vältettävissä toimivilla tekniikoilla, oikeilla ja ehjillä varusteilla, sekä hyvällä lihashuollolla.

Voiko raskaana ollessa miekkailla?

Miekkailu tapahtuu omalla vastuulla. Raskaana ollessa voi osallistua rauhallisiin tekniikkaharjoituksiin sekä jalkatyöskentelyn harjoitteluun. Sparratessa täysvarustuksessa iskuja voi tulla myös vatsaan, joten vauhdikasta harjoittelua emme raskaana ollessa suosittele.

Onko miekkailu kallista?

AHMA:n jäsenmaksu on 60€ vuodessa ja treenit maksavat 20€/kk.

Seuran varusteet ovat käytettävissä harrastuksen alussa. Koko varustesetin hankkiminen nousee helposti satoihin euroihin, mutta asianmukaisella huollolla varusteet ovat pitkäikäisiä. Varusteita voi ostaa myös käytettynä muilta harrastajilta.

Voiko miekkailussa kilpailla?

Miekkailussa järjestetään kilpailuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa tunnetuin kilpailu on Helsinki Longsword Open.

Voivatko naiset ja miehet otella vastakkain?

Kyllä. Treeneissä harjoittelemme milloin kenenkin kanssa, eikä harjoittelu ole sidoksissa sukupuoleen, vaan taitoon ja kuntoon. Kilpailuissa on sekasarjat sekä naisten sarjat.


JOUSIAMMUNTA

Kenelle jousiammunta sopii?

Jousiammunta sopii kaikille, ikään ja ja sukupuoleen katsomatta.

Minkä ikäisenä jousiammunnan voi aloittaa?

Jousiammunnan voi aloittaa minkä ikäisenä vain. Alle 16-vuotiaat pääsevät huoltajan valvonnassa jousiampumaan, jolloin aikuinen huolehtii lapsen sääntöjen mukaisesta käyttäytymisestä.

Mitä varusteita tarvitsen aloittaakseni jousiammunnan?

Omia välineitä ei aluksi tarvita, vaan seuralla on tarjota lainavarusteet alkuun. Treeneissä pääset kokeilemaan erilaisia jousia ja muita varusteita, jotta omien hankkiminen on tulevaisuudessa helpompaa.

Treeneihin kannattaa varautua paidalla, jossa ei ole liehuvia hihoja ja pitkät hiukset kannattaa sitoa kiinni.

Minkälaisilla jousilla harrastetaan?

AHMA:ssa harrastetaan perinnejousilla, joihin kuuluvat vastakaari- sekä pitkäjouset. Osassa jousista on nuolihylly tähtäämistä helpottamassa, mutta esimerkiksi ratsujousiammuntaan tarkoitetuissa jousissa ei välttämättä ole nuolihyllyä lainkaan. 

Tarvitseeko jousiammuntaan voimaa?

Jousiammunta ei ole voimalaji, vaan taitolaji. Jousen jännittämiseen tarvitaan oikea tekniikka, joten alkuun kannattaa valita kevyempi jousi, jotta tekniikka pysyy kasassa.

Voiko jousiammunnassa kilpailla?

Jousiammunnassa on monia eri kilpailumuotoja. Vaistojousilla voi kilpailla perinteisessä tauluammunnassa, maastoammunnassa, 3D-ammunnassa tai ratsujousiammunnassa.